Waterhardheid Waarland (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Waarland ligt rond 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Waarland is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Waarland telt 2.535 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Waarland maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Waarland

De ervaring van een vastgestelde hardheid is zeer persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en dus het schoonmaken van de tegels accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Waarland objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Waarland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Waarland

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Waarland?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Waarland is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.