Waterhardheid Wadenoijen (Tiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
11,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

11,40 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Wadenoijen. Dit noemen we behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter leidingwater. 11,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,53 kilogram kalkvormende deeltjes.

Wadenoijen is een kleine woonplaats met 1.145 inwoners. Wadenoijen maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Tiel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Wadenoijen

Mensen kunnen hardheid van 11,40 dH misschien "normaal" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 11,40 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Wadenoijen waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 11,40 Duitse graden in Wadenoijen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wadenoijen

Calculatie voor 11,40 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 11,40 dH x 180m3 = 36,53 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Wadenoijen?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wadenoijen is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 11,40 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.