Waterhardheid Wagenborgen (Delfzijl)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Zo hard is het drinkwater in Wagenborgen. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Wagenborgen is een zeer kleine woonplaats met 1.880 inwonenden. Wagenborgen maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Delfzijl.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Wagenborgen

Iemand kan hardheid van 12,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Wagenborgen waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 12,50 dH in Wagenborgen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Wagenborgen

Berekening voor 12,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Wagenborgen?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wagenborgen is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden terug te brengen.