Waterhardheid Walem (Valkenburg aan de Geul)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Walem minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Walem is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Walem telt 155 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Walem bevindt zich in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Walem

Iemand kan hardheid van 7,34 Duitse graden misschien "prima" vinden. De ervaring van de vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Walem waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Walem**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Walem

Calculatie voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Walem?

Een ieder ondervindt volledig onthard drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Walem is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.