Waterhardheid Walsoorden (Hulst)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Walsoorden kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,38 dH. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Walsoorden is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Walsoorden is een kleine woonplaats met 360 inwonenden. Walsoorden maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Hulst.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Walsoorden

U kunt een waterhardheid van 6,38 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Walsoorden waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Walsoorden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Walsoorden

Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Walsoorden?

Iedereen beleeft onthard kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Walsoorden is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.