Waterhardheid Wamel (West Maas en Waal)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Wamel bedraagt ongeveer 7,50 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Wamel is een erg kleine woonplaats met 2.430 inwoners. Wamel ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente West Maas en Waal.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Wamel

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 7,50 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 7,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Wamel waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 7,50 Duitse graden in Wamel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Wamel

Calculatie voor 7,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Wamel?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt veelal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wamel is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.