Waterhardheid Wanneperveen (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Wanneperveen. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Wanneperveen is 8,10 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Wanneperveen is een kleine woonplaats met 1.665 inwoners. Wanneperveen bevindt zich in de gemeente Steenwijkerland. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Wanneperveen

Men kan een waterhardheid van 7,30 Duitse graden "OK" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 7,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Wanneperveen waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 7,30 Duitse graden in Wanneperveen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wanneperveen

Becijfering voor 7,30 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Wanneperveen?

Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wanneperveen is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,30 naar 0 dH te reduceren.