Waterhardheid Wapenveld (Heerde)

2,30
dH
Zacht
0
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

2,30 dH. Zo hard is het leidingwater in Wapenveld. Dit staat te boek als zacht water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 2,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 7,37 kilogram kalk.

Wapenveld is een kleine woonplaats met 6.035 inwonenden. Wapenveld bevindt zich in de gemeente Heerde. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving zacht kraanwater Wapenveld

Iemand kan hardheid van 2,30 dH wellicht "acceptabel" vinden. De waarneming van de gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 2,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Wapenveld objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 2,30 dH in Wapenveld**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Wapenveld

Rekensom voor 2,30 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 2,30 dH x 180m3 = 7,37 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Wapenveld?

Praktisch iedereen ondervindt zacht leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wapenveld is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 2,30 naar 0 dH te reduceren.