Waterhardheid Warder (Zeevang)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Warder. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Warder is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Warder biedt plaats aan 765 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Warder maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zeevang.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Warder

U kunt een waterhardheid van 6,00 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Warder objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Warder**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Warder

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Warder?

Een ieder ondervindt zacht leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Warder is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.