Waterhardheid Warffum (Eemsmond)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Warffum heeft een waterhardheid van ongeveer 12,50 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Warffum biedt plaats aan 2.275 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Warffum ligt in de gemeente Eemsmond. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Warffum

Men kan waterhardheid van 12,50 dH "geen probleem" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Warffum waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 12,50 Duitse graden in Warffum**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Warffum

Rekensom voor 12,50 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Warffum?

Een ieder beleeft kalkvrij leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Warffum is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 12,50 naar 0 dH te verminderen.