Waterhardheid Warmenhuizen (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Warmenhuizen. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Warmenhuizen is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Warmenhuizen telt 6.235 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Warmenhuizen ligt in de gemeente Schagen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Warmenhuizen

U kunt waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Warmenhuizen objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Warmenhuizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Warmenhuizen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Warmenhuizen?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in streken met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Warmenhuizen is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.