Waterhardheid Warmond (Teylingen)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het drinkwater in Warmond minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Warmond is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Warmond biedt plaats aan 4.995 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Warmond bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Teylingen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Warmond

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is nogal subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "prima" vinden en daarmee het boenen van de tegels voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is debat over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Warmond objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Warmond**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Warmond

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Warmond?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Warmond is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.