Waterhardheid Warnsveld (Zutphen)

Zacht
0
3,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

3,90 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Warnsveld. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 3,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 12,50 kilogram kalkdeeltjes.

Warnsveld is een erg kleine woonplaats met 8.935 inwoners. Warnsveld hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Zutphen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Warnsveld

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 3,90 dH "OK" vinden en daarmee het boenen van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 3,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Warnsveld waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 3,90 dH in Warnsveld**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Warnsveld

Berekening voor 3,90 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 3,90 dH x 180m3 = 12,50 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Warnsveld?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Warnsveld is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 3,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.