Waterhardheid Waspik (Waalwijk)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Waspik heeft een waterhardheid van om en nabij 7,90 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Waspik biedt plaats aan 4.955 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Waspik ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Waalwijk.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Waspik

De betekenis van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,90 Duitse graden "OK" vinden en dus het ontkalken van de tegels accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,90 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Waspik objectief bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 7,90 dH in Waspik**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Waspik

Rekensom voor 7,90 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Waspik?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Waspik is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.