Waterhardheid Wassenaar (Wassenaar)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Wassenaar is ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Wassenaar is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Wassenaar telt 25.645 inwonenden. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Wassenaar bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Wassenaar.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Wassenaar

Iemand kan een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Wassenaar waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Wassenaar**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Wassenaar

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Wassenaar?

Zacht water wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt het meest voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wassenaar is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.