Waterhardheid Wateringen (Westland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Wateringen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Wateringen is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Wateringen biedt plaats aan 15.130 inwonenden. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Wateringen bevindt zich in de gemeente Westland. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Wateringen

De ontvangst van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden en het schrobben van de douchekranen accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Wateringen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Wateringen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Wateringen

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Wateringen?

Onthard water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wateringen is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.