Waterhardheid Wedde (Bellingwedde)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Wedde kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 12,50 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Wedde telt 1.260 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Wedde bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Bellingwedde.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Wedde

Sommige mensen kunnen hardheid van 12,50 dH "prima" vinden. De betekenis van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 12,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Wedde waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Wedde**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Wedde

Becijfering voor 12,50 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Wedde?

Zacht water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wedde is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 12,50 naar 0 dH te reduceren.