Waterhardheid Weert (Weert)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Weert (Wiert) heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Weert (Wiert) is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Weert is een naar verhouding grote woonplaats met 43.400 inwonenden. Weert hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Weert.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Weert

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 dH "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Weert objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 dH in Weert**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Weert

Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Weert?

Onthard water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Weert is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.