Waterhardheid Weidum (Littenseradiel)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,50 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Weidum. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Weidum biedt plaats aan 600 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Weidum ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Littenseradiel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Weidum

De waarneming van een gegeven hardheid is zeer persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de glazen douchewand dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 6,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Weidum waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,50 Duitse graden in Weidum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Weidum

Berekening voor 6,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Weidum?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Weidum is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.