Waterhardheid Well L (Bergen (L.))

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Well L. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Well L is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Well L telt 2.470 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Well L hoort bij de gemeente Bergen. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Well L

Mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Well L objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Well L**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Well L

Calculatie voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Well L?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Well L is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.