Waterhardheid Well (Maasdriel)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,50 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Well (Wel). Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 leidingwater. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag.

Well telt 1.025 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Well ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Maasdriel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Well

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 6,50 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de tegels dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water van 6,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Well objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,50 dH in Well**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Well

Becijfering voor 6,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Well?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Well is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.