Waterhardheid Wellerlooi (Bergen (L.))

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Wellerlooi (De Loj) is om en nabij de 7,34 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Wellerlooi (De Loj) is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Wellerlooi telt 1.205 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Wellerlooi is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Bergen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Wellerlooi

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is zeer persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 dH "prima" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand dulden.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Wellerlooi waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 Duitse graden in Wellerlooi**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Wellerlooi

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Wellerlooi?

Iedereen ervaart kalkvrij kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wellerlooi is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te brengen.