Waterhardheid Wemeldinge (Kapelle)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Wemeldinge is om en nabij de 6,38 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Wemeldinge is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Wemeldinge is een kleine woonplaats met 3.035 inwonenden. Wemeldinge hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Kapelle.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Wemeldinge

Men kan hardheid van 6,38 dH "heel gewoon" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Wemeldinge objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Wemeldinge**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Wemeldinge

Rekensom voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Wemeldinge?

Een ieder beleeft zacht leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wemeldinge is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.