Waterhardheid Wenum Wiesel (Apeldoorn)

Zacht
0
4,90
dH
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,90 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Wenum Wiesel minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Wenum Wiesel is 6,50 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Wenum Wiesel telt 2.170 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Wenum Wiesel bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Apeldoorn.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Wenum Wiesel

Men kan een waterhardheid van 4,90 Duitse graden "prima" vinden. De ervaring van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Wenum Wiesel waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 4,90 dH in Wenum Wiesel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Wenum Wiesel

Becijfering voor 4,90 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Wenum Wiesel?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in gebieden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wenum Wiesel is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.