Het water in Wergea (Warga) kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,60 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkdeeltjes.
Wergea biedt plaats aan 1.690 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Wergea hoort bij de gemeente Leeuwarden. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.
De indruk van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,60 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de glazen douchewand aanvaarden.
Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 6,60 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 6,60 dH in Wergea**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het staat vast dat alleen met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 6,60 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt veelal voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wergea is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,60 naar 0 dH te reduceren.