Waterhardheid Wesepe (Olst-Wijhe)

Zacht
0
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Wesepe ligt rond 7,20 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per kuub kraanwater. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalk.

Wesepe is een kleine woonplaats met 1.170 inwonenden. Wesepe bevindt zich in de gemeente Olst-Wijhe. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Wesepe

Iemand kan een waterhardheid van 7,20 Duitse graden "normaal" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 7,20 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Wesepe objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 7,20 dH in Wesepe**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Wesepe

Rekensom voor 7,20 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Wesepe?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wesepe is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 7,20 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.