Waterhardheid Wessem (Maasgouw)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Zo hard is het water in Wessem (Wèssem) minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Wessem (Wèssem) is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Wessem telt 2.140 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Wessem is onderdeel van de gemeente Maasgouw. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Wessem

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,34 dH "normaal" vinden en dus het boenen van de douchewand dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Wessem waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Wessem**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Wessem

Berekening voor 7,34 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Wessem?

Iedereen ondervindt onthard drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wessem is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 dH te verminderen.