Waterhardheid West-Terschelling (Terschelling)

Zacht
0
7,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in West-Terschelling. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

West-Terschelling is een kleine woonplaats met 2.470 inwoners. West-Terschelling hoort bij de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Terschelling.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater West-Terschelling

Men kan hardheid van 7,00 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid West-Terschelling objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,00 Duitse graden in West-Terschelling**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water West-Terschelling

Calculatie voor 7,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in West-Terschelling?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het meest voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats West-Terschelling is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.