Waterhardheid Westbeemster (Beemster)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Westbeemster is om en nabij de 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Westbeemster is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Westbeemster is een kleine woonplaats met 775 inwonenden. Westbeemster maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Beemster.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Westbeemster

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de tegels accepteren.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Westbeemster waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Westbeemster**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Westbeemster

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Westbeemster?

Een ieder ondervindt onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Westbeemster is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.