Waterhardheid Westdorp (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Westdorp kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,38 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Westdorp is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Westdorp biedt plaats aan 125 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Westdorp maakt deel uit van de gemeente Borger-Odoorn. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Westdorp

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "normaal" vinden en dus het ontkalken van de douche voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Westdorp objectief bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 6,38 dH in Westdorp**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Westdorp

Rekensom voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Westdorp?

Iedereen ondervindt onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine residu komt in de regel voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Westdorp is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH te verminderen.