Waterhardheid Westdorpe (Terneuzen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Westdorpe is 6,38 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Westdorpe is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Westdorpe biedt plaats aan 1.980 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Westdorpe maakt deel uit van de gemeente Terneuzen. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Westdorpe

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,38 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Westdorpe objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Westdorpe**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Westdorpe

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Westdorpe?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Westdorpe is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te brengen.