Waterhardheid Westerbroek (Hoogezand-Sappemeer)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Westerbroek. Dit noemen we behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Westerbroek is een erg kleine woonplaats met 840 inwoners. Westerbroek maakt deel uit van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Westerbroek

Sommige mensen kunnen hardheid van 12,50 dH wellicht "prima" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Westerbroek waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Westerbroek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Westerbroek

Berekening voor 12,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Westerbroek?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Westerbroek is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.