Waterhardheid Westerhaar-Vriezenveensewijk (Twenterand)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,70 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 9,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 31,08 kilogram kalkdeeltjes.

Westerhaar-Vriezenveensewijk biedt plaats aan 4.610 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Westerhaar-Vriezenveensewijk ligt in de gemeente Twenterand. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Westerhaar-Vriezenveensewijk

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 9,70 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het ontkalken van de douche accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 9,70 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Westerhaar-Vriezenveensewijk objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,70 Duitse graden in Westerhaar-Vriezenveensewijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Westerhaar-Vriezenveensewijk

Calculatie voor 9,70 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,70 dH x 180m3 = 31,08 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Westerhaar-Vriezenveensewijk?

Praktisch iedereen beleeft onthard kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Westerhaar-Vriezenveensewijk is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 9,70 naar 0 Duitse graden te reduceren.