Waterhardheid Westerhoven (Bergeijk)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Westerhoven. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Westerhoven is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Westerhoven telt 2.065 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Westerhoven is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Bergeijk.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Westerhoven

Men kan waterhardheid van 4,98 dH misschien "heel gewoon" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Westerhoven waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Westerhoven**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Westerhoven

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Westerhoven?

Een ieder ervaart kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Westerhoven is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.