Waterhardheid Westerland (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Westerland ligt rond 6,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Westerland is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Westerland biedt plaats aan 915 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Westerland ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Westerland

Iemand kan hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Westerland waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Westerland**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Westerland

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Westerland?

Een ieder ondervindt onthard leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Westerland is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.