Waterhardheid Westerlee (Oldambt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Westerlee ligt rond de 12,50 dH. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Westerlee is een kleine woonplaats met 1.520 inwoners. Westerlee maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Oldambt.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Westerlee

De ervaring van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 12,50 dH "normaal" vinden en het schrobben van de douchekranen accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 12,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Westerlee waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 12,50 dH in Westerlee**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Westerlee

Calculatie voor 12,50 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Westerlee?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt veelal voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Westerlee is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden terug te brengen.