Waterhardheid Westervoort (Westervoort)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Westervoort. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Westervoort telt 15.205 inwoners. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Westervoort bevindt zich in de gemeente Westervoort. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Westervoort

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het boenen van de kranen dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Westervoort objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in water testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Westervoort**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Westervoort

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Westervoort?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Westervoort is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.