Waterhardheid Westknollendam (Zaanstad)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Westknollendam minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Westknollendam is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Westknollendam telt 595 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Westknollendam bevindt zich in de gemeente Zaanstad. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Westknollendam

De waarneming van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de tegels accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Westknollendam waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Westknollendam**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Westknollendam

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Westknollendam?

Een ieder ervaart kalkvrij kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Westknollendam is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.