Waterhardheid Westmaas (Binnenmaas)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Westmaas. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Westmaas is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Westmaas biedt plaats aan 2.090 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Westmaas bevindt zich in de gemeente Binnenmaas. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Westmaas

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 dH misschien "prima" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Westmaas objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Westmaas**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Westmaas

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Westmaas?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Westmaas is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.