Waterhardheid Westwoud (Drechterland)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Westwoud minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Westwoud is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Westwoud biedt plaats aan 1.760 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Westwoud is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Drechterland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Westwoud

Iemand kan een hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "prima" vinden. De indruk van een bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Westwoud waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Westwoud**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Westwoud

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Westwoud?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Westwoud is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.