Waterhardheid Westzaan (Zaanstad)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Westzaan is 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Westzaan is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Westzaan telt 4.445 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Westzaan is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zaanstad.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Westzaan

Men kan hardheid van 6,00 dH misschien "prima" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Westzaan objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Westzaan**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Westzaan

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Westzaan?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt het meest voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Westzaan is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.