Waterhardheid Weteringbrug (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Weteringbrug. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Weteringbrug is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Weteringbrug telt 375 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Weteringbrug ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Weteringbrug

De betekenis van een gegeven hardheid is erg persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de glazen douchewand dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Weteringbrug waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Weteringbrug**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Weteringbrug

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Weteringbrug?

Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in oorden met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Weteringbrug is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.