Waterhardheid Weurt (Beuningen)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 dH. Zo hard is het water in Weurt. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Weurt biedt plaats aan 2.450 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Weurt hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Beuningen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Weurt

De ervaring van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,60 Duitse graden "acceptabel" vinden en het schrobben van de douche dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat water van 7,60 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Weurt objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,60 dH in Weurt**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Weurt

Rekensom voor 7,60 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Weurt?

Iedereen ervaart onthard kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Weurt is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.