Waterhardheid Wichmond (Bronckhorst)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Wichmond is ongeveer 12,40 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub leidingwater. 12,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 39,73 kilogram kalkvormende deeltjes.

Wichmond is een kleine woonplaats met 660 inwonenden. Wichmond bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Bronckhorst.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Wichmond

U kunt een waterhardheid van 12,40 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 12,40 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Wichmond waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 12,40 dH in Wichmond**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Wichmond

Becijfering voor 12,40 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,40 dH x 180m3 = 39,73 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Wichmond?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wichmond is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 12,40 naar 0 dH terug te brengen.