Waterhardheid Wierden (Wierden)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Wierden ligt in de buurt van 9,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.

Wierden is een naar verhouding kleine woonplaats met 16.020 inwoners. Wierden maakt deel uit van de gemeente Wierden. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Wierden

De betekenis van een bepaalde hardheid is zeer subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 9,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het ontkalken van de kranen dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 9,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Wierden waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 9,00 dH in Wierden**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Wierden

Becijfering voor 9,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Wierden?

Een ieder ervaart kalkvrij kraanwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wierden is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 9,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.