Waterhardheid Wieringerwerf (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Wieringerwerf kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Wieringerwerf is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Wieringerwerf is een kleine woonplaats met 6.105 inwonenden. Wieringerwerf ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Wieringerwerf

De ervaring van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en het ontkalken van de kranen voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Wieringerwerf waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Wieringerwerf**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wieringerwerf

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Wieringerwerf?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wieringerwerf is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.