Waterhardheid Wierum (Dongeradeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Wierum ligt rond de 9,50 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Wierum telt 335 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Wierum maakt deel uit van de gemeente Dongeradeel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Wierum

De waarneming van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 9,50 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het ontkalken van de kranen dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 9,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Wierum objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 9,50 Duitse graden in Wierum**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Wierum

Berekening voor 9,50 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Wierum?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wierum is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 9,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.