Waterhardheid Wijchen (Wijchen)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Wijchen ligt in de buurt van 7,50 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Wijchen is een middelgrote woonplaats met 36.350 inwoners. Wijchen is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Wijchen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Wijchen

U kunt een waterhardheid van 7,50 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Wijchen waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,50 Duitse graden in Wijchen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Wijchen

Berekening voor 7,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Wijchen?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wijchen is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.