Waterhardheid Wijdewormer (Wormerland)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Wijdewormer. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalk per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Wijdewormer is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Wijdewormer is een kleine woonplaats met 1.765 inwoners. Wijdewormer ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wormerland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Wijdewormer

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH misschien "acceptabel" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Wijdewormer objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Wijdewormer**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Wijdewormer

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Wijdewormer?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wijdewormer is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.