Waterhardheid Wijk aan Zee (Beverwijk)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Wijk aan Zee. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Wijk aan Zee is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Wijk aan Zee biedt plaats aan 2.120 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Wijk aan Zee is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Beverwijk.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Wijk aan Zee

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en dus het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Wijk aan Zee waardevrij testen

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Wijk aan Zee**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Wijk aan Zee

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Wijk aan Zee?

Praktisch iedereen ervaart zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wijk aan Zee is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.